The Ultimate Guide To solunum yetmezliği
Wiki Article
dolaşım anormallikleri tip I SY kriterlerini tam olarak gerçekleştirmeyip bir çOkay kaynakda ayrıca
Solunum yetmezliği olan kişiler oksijen tedavisi alabilirsiniz. Ekstra oksijen, burun kanülünden veya burun ile ağzınıza uyan bir maske aracılığıyla verilecektir.
Solunum yetmezliği nedeni olan hastalık ya da durum ilerledikçe, hasta nefes alma ve verme yeteneğinde azalma yaşar. Bu, oksijen seviyesinin azalmasına ve vüSlice dokuları ve organlarının yeterli oksijen alamamasına neden olur.
Solunum yetmezliği, dokularda yeterli oksijen bulunmadığında veya kanda çok fazla karbondioksit bulunduğunda meydana gelir. Bazı durumlarda her ikisi de görülebilir. Bu nedenle solunum yetmezliği iki ana türe ayrılır:
Solunum yetmezliği tanısı konulunca, nedenin belirlenmesine yönelik bir tedavi strategyı oluşturulur ve hasta tedavi edilir.
Solunum yetmezliğinde solunum yolları ciddi şekilde etkilenmiştir ve artık gerektiği gibi işlev göremezler. Kanın yetersiz oksijenlenmesi; nefes darlığı, nefes almada zorluk ve yorgunluk ile kendini gösterir.
Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
three- Solunum arresti: Regular solunum işlevinin tümüyle ortadan kalktığı, oksijenlenme ve ventilasyonun tümüyle dışarıdan propertyımla üstlenildiği klinik durumdur. Solunumu typical olarak değerlendirilmeyen hastanın aynı zamanda dolaşımı da etkileneceğinden mümkün olan en kısa sürede kişinin dolaşım yeterliliği de değerlendirilmelidir.
NPPV uyku esnasında nefes yollarının açık tutulması advertına yapılan tedavidir. Burun ve ağza uygun bir maske ya da bir cihaz kullanılır.
Yüksek akımlı oksijen tedavisi: Bu tedavi, yüksek miktarda oksijenin yanı sıra hava ve nemin yüksek hızlarda birleştirilerek hastanın solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir solunum yollarının genişletilmesine ve nefes almasının kolaylaştırılmasına lawnımcı olur.
Ayrıca yetişkin ve çocuk yoğun bakım ünitelerinin ve doktorlarının ayrı olması bireylere yönelik özel tedavileri sağlamaya yöneliktir. Solunum yetmezliği belirtileri veya şüphesi taşıyorsanız mutlaka ilgili bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçiniz.
Hırıltılı solunum: Solunum yetmezliği, nefes alıp verirken hırıltılı bir ses çıkması nedeniyle hırıltılı solunuma neden olabilir.
Bu hastalıkların ortak özelliği üst solunum yolunda (karina üstü) tıkanmaya neden olmalarıdır. Tıkanmanın derecesine göre değişik ağırlıkta solunum sıkıntısı ve bazen de solunum yetersizliği gelişebilir.
Solunum yetmezliği olan hasta ne kadar yaşar? Solunum yetmezliğinin nedenine bağlı olarak yaşam süresi değişir.